top of page

Azylový dům pro ženy. Sociální práce se ženami je sama o sobě specifická

Azylový dům pro ženy je samostatná služba, často však spojovaná s Azylovým domem Šromova, se kterým sdílí budovu a recepci. Postupem času bylo třeba s ohledem na řešení specifických potřeb a přístupů pro práci se samotnými ženami bez domova službu vyčlenit, a tak získala samostatnou vedoucí a sociální pracovnici, jež spolu reflektují právě tyto potřeby. V tomto článku bychom vám azylový dům chtěli trochu lépe představit a přiblížit vám jeho činnost.

Cílovou skupinou řečeného azylového domu, jak už z jeho názvu vyplývá, jsou ženy. Konkrétně je určen ženám od 18 let, tedy dospělým, které ve své péči nemají nezletilé děti.


„Sociální práce se ženami je sama o sebe specifická. Ženy jsou totiž obzvlášť zranitelné, když přijdou o bydlení a nemají kolem sebe podporu okolí. Těžko se vyrovnávají s tím, že najednou pendlují všude možně, že mohou mít jenom jednu tašku, protože si zbytek věcí nemají kam dát, a také je tu pocit nejistoty a nebezpečí. Pokud má žena zkušenost s ulicí, tak je to bohužel ve většině případů zkušenost s násilím, návykovými látkami a pocitem trvalého ohrožení,“ vysvětluje odlišnosti práce s klientkami Azylového domu pro ženy jeho vedoucí Katka Zengerová.


Stejně jako v jiných azylových domech, i zde sociální pracovníci s obyvateli řeší různé zakázky, jako jsou například finanční situace klientek, vybavení dokladů, dluhy, hledání zaměstnání, řešení vztahů v rodině a podobně. Nejčastějším tématem je ale u zdejších klientek právě návazné bydlení. Mají velkou motivaci pracovat na zajištění alespoň dočasného bydlení, ve kterém budou mít klid a bezpečí. Pocit nejistoty se odráží na jejich psychice, a i proto mají kromě konzultací se sociálním pracovníkem možnost využít také pomoc psychologa. Ten do azylového domu pravidelně dochází. Služba neustále pracuje na síťování odbornými službami napříč Centrem sociálních služeb, ale také dalších organizací, které řeší specifické oblasti, k jejichž řešení nelze přímo přispět jen prostřednictvím základních činností Azylového domu pro ženy.


Další odlišností Azylového domu pro ženy je maximální doba pobytu. Ta je momentálně pouze šest měsíců, v jiných azylových domech je to zpravidla jeden rok. Původně byla tato doba dokonce poloviční, tedy jenom tři měsíce. Cílem tohoto azylového domu bylo poskytnout klientkám pouze prostor pro stabilizaci, vyřízení dokladů a dávek pomoci v hmotné nouzi. Následně se klientky přesunuly do dalšího azylového domu, kde mohly pobývat rok a řešit svou situaci více do hloubky. Odtud pak měly v ideálním případě jít přímo do sociálního bytu. Většina klientek ale potřebovala delší podporu a doprovázení sociálního pracovníka a již v té době bylo sociálních bytů nedostatek.


Teď tady řešíme všechno, nejen základní stabilizaci. Dá se říct, že jsme takový intenzivnější roční azylový dům, zkrácený do půl roku,“ – vysvětluje s úsměvem Katka Zengerová. To však neznamená, že v případě, že je třeba některé rozpracované zakázky s klientkami řádně uzavřít, není možné tuto dobu prodloužit. Každé takové prodloužení však zároveň prodlužuje i čekací lhůtu žadatelkám o ubytování v pořadníku a znemožňuje tak reagovat pružněji v případech, kdy je někdo v důsledku ztráty bydlení v akutní krizi.


Pozitivní změnou, která ale Azylový dům pro ženy snad v blízké době čeká, je stěhování do vlastních prostor. To by mohlo znamenat nejen to, že získá skutečně vlastní autonomii, ale také prostor pro realizaci řady dalších aktivit, které mohou podpořit klientky v řešení jejich nepříznivé sociální situace. Zatímco v aktuálních podmínkách prostor jsme nuceni nabízet vícelůžkové pokoje včetně paland, v nových prostorách již azylový dům počítá s dvoulůžkovými pokoji. Klientky tak získají důstojné zázemí s respektem k jejich intimitě a soukromí.


„Ženy mají rády vlastní zázemí, chtějí si to udělat po svém. Někdy je těžké hledat kompromisy a často pak řešíme například kolektivní soužití, neshody či spory o to, kdo, kdy a jak využívá kuchyňku,“ dodává vedoucí.


Aktuálně jsou vhodné prostory vytipovávány, čekají nás jednání nejen o podmínkách poskytování služby, ale také o možné rekonstrukci tak, abychom nabízeli službu v nejvyšší možné kvalitě, na níž má materiálně technické zázemí služby bezpochyby vliv. Tak snad se to brzy podaří a my vás o tom budeme rádi informovat v některém z dalších čísel magazínu Siréna.

Commenti


bottom of page