top of page

Kromě služeb pomáhajících lidem získat bydlení potřebujeme také ty, které jim pomohou o něj nepřijít

Modrý tým je speciální skupina terénních pracovníků, kteří se zabývají podporou v bydlení. Jejich pomoc je určena těm lidem, kteří už (nebo zatím) bydlí, ale mají v tom nějakou obtíž.


Jestli vám vrtá v hlavě, proč se jmenují zrovna „Modrý tým“, je to vlastně celé náhoda. Při úvahách o novém týmu, který by navazoval na práci kolegů z ostatních sociálních služeb vznikl nedostatek invence při hledání jeho názvu. Někdo tedy prozatímně označil tento tým modrou barvou, no a už mu to označení zůstalo. A je to vlastně dobře, modrá je barva uklidňující a podstatu jejich práce krásně vystihuje.

Hlavním cílem Modrého týmu je pomoci lidem uchopit jejich vlastní životní situaci aktivně a věřit, že na všechno se najde nějaké řešení.


„Často klientům pomáháme například s jednáním na úřadech, doprovázíme je při vyřizování dávek v hmotné nouzi, řešíme s nimi vztahy se sousedy. Umíme pomoci i s nácvikem určitých dovedností jako je třeba úklid, péče o domácnost či vaření. Ale toto všechno jsou jen takové “technické” kroky, my vnímáme především naší důležitost v tom, že jsme s lidmi v jejich každodenních situacích, podporujeme je, aby všechno zvládli,“ popisuje nejběžnější formy pomoci modrého týmu Eva Kudrnová, jeho vedoucí. „My za ně nájem nezaplatíme, dluhy nevyřešíme ani neodstěhujeme jejich sousedy, s kterými nevycházejí. Neděláme věci za lidi, děláme je s nimi a ve složitějších případech je navazujeme na odborné lékaře či další navazující služby.“


Často právě jen vyslechnutí, podpora, povzbuzení jsou pro mnohé klienty tím nejdůležitějším. Slova totiž dokazují, že je tu někdo, kdo jim věří, kdo věří v jejich schopnosti, kdo společně s nimi věří, že jednou možná bude lépe.


„Mám například klientku, která se kvůli finančním potížím dostala do spirály pochybností, zda měla vůbec mít děti a zda by nebylo lepší dát je do kojeneckého ústavu. V takovém případě ji musím nejdřív uklidnit, vyslechnout a vrátit k sobě, aby byla schopná cokoliv dál řešit (...) Jiný klient zase postrádá motivaci k úklidu, zároveň by ale rád měl uklizeno. Momentálně je pro něj motivací moje návštěva ale společně pracujeme na nalezení jiné motivace.“


Podporu Modrého týmu vyhledávají např. klienti sociálních služeb, kteří se stěhují z azylového domu nebo ubytovny do standardního bydlení a potřebují pomoc se zabydlováním a zvládáním nové situace. Mohou ji ale využít i lidi „zvenku“, kteří dosud na síť sociálních služeb navázání nebyli, ale najednou jim hrozí, že o své dosavadní bydlení přijdou. Kromě sociálních bytů a komerčního bydlení, Modrý tým působí také v bytech pronajatých přes Městskou nájemní agenturu a v takzvaných tréninkových bytech Centra sociálních služeb Praha.


Commentaires


bottom of page